jaka sprężarka klimy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrasVRS
    Classic
    • 2011
    • 2

jaka sprężarka klimy

AGX na pewno nie będą dobre do PODWYŻSZONEJ O1 TDI, która często jeździ po kiepskich nawierzchniach.
  • gombol
    Classic
    • 2010
    • 12

jaka sprężarka klimy

Witam,
    Jaka sprężarka jest w Octavii II TDI 2.0 140KM silnik BKD?
    Znalazłem NR OEM: 1K0 820 803 Q lub N lub S i nie jestem pewien który.
    Jest gdzieś jakiś wykaz do szukania pasujących sprężarek różnych producentów?
    Gdzie radzicie kupić (nie nową!) sprężarkę.
    Poleciał mi wąż i jeździłem na pustej klimie.
    No i sprężarkę diabli wzięli.

Pozdrawiam.

Komentarz

• leszekmw
      RS
      • 2005
      • 5356

Zamieszczone przez gombol
      Jest gdzieś jakiś wykaz do szukania pasujących sprężarek różnych producentów?
      Gdzie radzicie kupić (nie nową!) sprężarkę.
      Poleciał mi wąż i jeździłem na pustej klimie.
      No i sprężarkę diabli wzięli.
      czasami do jednego modelu ida różne sprężarki , najlepiej odczytać ze starej sprężarki. ja u mnie w serwisie nie naprawiam/sprzedaję używanych sprężarek ale radzę Ci kupić w jakimś serwisie klimatyzacji gdzie ją od razu zamontują, parunastu klientów pokupowało sobie na allegro i albo od razu zonki albo się pierniczyły po bardzo małym przebiegu. nawet jak brali z teoretycznie pewnych źródeł , potem musieli je wymontowywać , odsyłać na wyminę , a to wszystko koszty , nie wspominając o gazie który często w powietrze uciekł :diabelski_usmiech .
      a skąd wiesz że sprężarka jest zepsuta :?: naprawiłeś układ i co ? nie działa klima ?
      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
      GVI 1.4TSI
      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• gombol
        Classic
        • 2010
        • 12

Nie- sam ją załatwiłem: Urwała mi się dolna śruba od kołyski silnika - silnikposzedł do przodu i przetarł wężyk klimy. No i tak sobie jeździłem beztrosko na pustej klimie i wiadomo czym sie to musiało skończyć. Teraz zamiast badziewia M10 silnik trzyma imbus M12 klasy 12.9, ale klima do wymiany.

dopisane 28marca:

Panie i Panowie - wie ktoś jaki jest numer oem sprężarki do mojej octavki?
        Cały czas liczę na jakieś zestawienie odpowiedników.

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

gombol, w dalszym ciągu nie wytłumaczyłeś skad wiesz ze sprężarka się spierniczyła , napraw przewód , napełnij układ i wtedy zobaczysz co i jak..
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Darekgda
            Rider
            • 2010
            • 611

gmbol przedzwoń do serwisu to po nr vin podadzą jaka ma być , mam ten sam silnik ale ....
            1KO 820 859 Q więc może być różnie

Komentarz

• Homer00
              Classic
              • 2008
              • 18

Co ma piernik do wiatraka? Czynnik uciekl to czujnik nie pozwala zalaczyc sprezarki i tyle . Napraw waz nabij klime niech sprawdza cisnienia jakie daje spreazrka po nabiciu i po sprawie. Ale jesli chcesz sie pchac w koszty to wymieniaj. A ja chetnie odkupie od ciebie taka sprezarke.

Komentarz

• gombol
                Classic
                • 2010
                • 12

Wąż był naprawiony, klima była nabita jednak nie działa. Niestety szanse blikie zeru, żeby po pracy bez czynnika przeżyła.

Komentarz

• leszekmw
                  RS
                  • 2005
                  • 5356

gombol, a elektryka ok :?: sprężarka bez czynnika nie chodzi kolego. w mercedesach po awarii klimy trzeba komputerem wykasować błąd żeby chodziła , ale w skodach tego niema raczej . odwiedził bym jeszcze dobrego elektronika , ewentualnie sam sprawdź bezpieczniki na początek , ale to już pewnie robiłeś...
                  GVI 1.4TSI
                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• marekzu
                    L&K
                    • 2007
                    • 1412
                    • Superb II combi (3V5)

leszekmw, a gdzie w tej sprezarce jest sprzeglo aby nie chodzila???? Bo napewno nie w kole pasowym - masz moze jakies zdjecie??

Komentarz

• gombol
                      Classic
                      • 2010
                      • 12

W tych sprężarkach o ile wiem nie ma juz sprzęgła. Kręci sie stale. Wszystko reguluje elektrozawór. Jeśli jest sprawny, oczywiście.

Komentarz

• marekzu
                        L&K
                        • 2007
                        • 1412
                        • Superb II combi (3V5)

no wlasnie dlatego pytam - nie ma sprzegla - kreci sie caly czas - wiec dluga praca bez czynnika powinna ja trwale uszkodzic

Komentarz

• jaca
                          Drive
                          • 2007
                          • 92

Zamieszczone przez gombol
                          Niestety szanse blikie zeru, żeby po pracy bez czynnika przeżyła
                          Spokojnie gombol. Jak by tak było to połowa z nas miała by zatarte sprężarki, tymczasem producent podaje w instrukcji serwisowej:
                          "W doprowadzeniu oleju do sprężarki występuje zabezpieczenie,
                          które chroni sprężarkę przed uszkodzeniami w przypadku
                          opróżnienia obiegu czynnika chłodniczego. Dzięki zabezpieczeniu
                          w sprężarce pozostaje około 40–50 cm3 oleju chłodniczego.
                          "
                          Sam jeździłem nie wiedząc, że mam przetarty przewód przy skraplaczu bez czynnika jakiś czas i nic się nie stało. Jak nie ma ciśnienia to wprawdzie sprężarka w naszej klimie pracuje cały czas, ale na minimalnym skoku tarczy i wewnętrznym bypassie. Tak więc jest duża szansa, że sprężarka jest OK, no chyba, że rzeczywiście padł N280.

Komentarz

• siekluch
                            Classic
                            • 2011
                            • 2

witam,
                            posiadam Octavie II, 1,9Tdi z 2007 roku BXE. Mam do wymiany sprężarkę tylko nie mam pojęcia jaką kupić (byłem u dwoch mechanikow kazdy stwierdzal ze sprezarka do wymiany) klima jest nabita, wszystko szczelne, wentylatory chodzą tylko sprezarka nie rusza. zalezy mi zeby to zrobic w miare szybko, prosze o odpowiedz

Komentarz

• Darekgda
                              Rider
                              • 2010
                              • 611

siekluch a co to za mechanicy :shock: którzy twierdzą że sprężarka do wymiany a nie wiedzą jaka :wink: powinni podać jaka siedzi i po problemie

Komentarz

Pracuję...